Een hip en duurzaam kantoor in 3 stappen

Thuiswerken is de nieuwe standaard maar toch wil je dat je kantoor smoelt. Een prettige werkplek, mooie uitstraling en vooral duurzaam! Maar hoe dat je dat en waar begin je mee?

Structuur in je kantoor

Structuur is stap 1. Teken de ruimte maar eens uit in een plattegrond. Hoeveel vierkante meters heb je? Welke ruimtes wil je scheiden en hoeveel mensen moet je kwijt? Dat zijn een aantal belangrijke stappen om de basis neer te zetten. Als je deze vragen hebt beantwoord ga je de basis structuur vormgeven. Vergeet hierbij niet dat je ook ruimte moet houden voor gemeenschappelijke ruimtes. Toiletten, keuken, ontvangstruimte, vergaderzaal, etc.

Hierbij maakt het zeker uit of je met 3 man werkt of met 30 man. Ook telt het nog mee of je gasten of klanten op je kantoor ontvangt of niet.

En dan hebben we nog het stukje duurzaamheid. Wat kun je anders doen? Bijvoorbeeld een schutting bamboe in plaats van standaard gipsplaten. Of juist een wand met begroeiing zoals vetplanten. Dit smoelt, is duurzaam en zeker weten hip! Genoeg kansen dus.

Rust en overzicht

Dan is er nog de behoefte aan een fijne werkplek. Je wilt rust, stilteruimtes of een kamer waar je goed gefocust kunt werken. Anderzijds wil je het overzicht en de sociale cohesie zonder dat iemand het gevoel krijgt dat hij of zij in de bezemkast is weggestopt. Investeer daarom ook zeker in een ontmoetingsruimte. Zet enkele stoelen, krukken en een tafels bij het koffiezetapparaat. Het sociale aspect hierin is zeer belangrijk en mag zeker niet onderschat worden.

Denk aan de toekomst

Een kantoor, zowel huren als kopen, kan een flinke kostenpost zijn. Is het snel te klein, dan doe je een fikse investering die je maar over een korte tijd kunt uitspreiden. Zonde dus! Terwijl je anderzijds ook niet zo’n grote investering moet doen die je de kop kost.

Hip en duurzaam is dus leuk, maar het moet qua kostenplaatje wel bij je bedrijf passen. Nu en in de toekomst. Maaklkik dus een slimme begroting en bepaal hoe en over welke periode je deze investering afschrijft. En wat kun je bijvoorbeeld bouwen of neerzetten wat theoretisch gezien ook naar een ander pand kan meeverhuizen.