De HR-trends in 2023

De kans is groot dat jij als ondernemer op dit moment op zoek bent naar werknemers. Bijna ieder bedrijf heeft vers bloed nodig. Maar is dat wel echt nodig? Soms is het ook een goede oplossing om te investeren in je huidige werknemers. In dit blog lees je wat anno 2023 de HR-trends (human resource) zijn.

Zorg voor de ontwikkeling van je personeel

Investeer in je eigen mensen. Eigenlijk behoeft dit punt geen extra uitleg. Mensen vinden het belangrijk om zichzelf te blijven ontwikkelen en niet alleen hun werk doen. Jij als werkgever kan hiermee helpen. Bovendien, als je je personeel aan zichzelf laat werken, wordt dat dubbel en dwars terugbetaald. Scheelt jou weer kosten aan nieuwe mensen.

Neem onervaren mensen aan

Waarschijnlijk is dit geen nieuws voor je als je vaak sollicitatiegesprekken voert, maar de perfect kandidaat bestaat niet. Het is geen probleem dat je wensen hebt wat betreft nieuw personeel, maar niet alle wensen zullen worden vervuld. Bovendien stapt je potentiële nieuwe collega sneller over naar de concurrent, zij zijn tenslotte ook op zoek naar nieuwe mensen.

Toch zijn er ook groepen die heel erg graag aan het werk willen, maar weinig kansen krijgen. Denk aan net afgestudeerde studenten. Zij hebben wellicht geen of weinig werkervaring, maar zijn wel heel erg gemotiveerd om aan de slag te gaan en écht dingen te gaan leren. Of ga voor iemand van boven de 50. Deze persoon is misschien ouder dan de ideale kandidaat, maar deze mensen brengen wel heel veel werkervaring met zich mee, ook al is dat niet in jouw branche.

Denk ook aan de secundaire arbeidsvoorwaarden

De onderhandelingen over arbeidsvoorwaarden gaan meestal alleen over salaris, reiskostenvergoeding en aantal uren. Dit is uiteraard belangrijk, maar toch zijn deze primaire arbeidsvoorwaarden voor de meeste mensen niet van het allergrootste belang. Secundaire voorwaarden zoals flexibiliteit in thuiswerken, een gezonde lunch en een sportabonnement zijn misschien net zo belangrijk. Neem dit ook eens mee tijdens de onderhandelingen. Bovendien verlangen werknemers dat de balans tussen werk en privé goed op orde is. Het feit dat men vandaag de dag 24/7 bereikbaar is, zorgt in sommige gevallen voor stress. De werkgever die ‘s avonds nog even een appje of een mailtje stuurt, dat wordt niet altijd gewaardeerd. Houd hier dus rekening mee.

Werk aan je eigen skills als manager

Je personeel verlangt dat de manager anno 2023 zorgt voor een fijne en veilige werksfeer, waarin ze vertrouwen en verantwoordelijkheden krijgen. Dit klinkt misschien als een vanzelfsprekendheid, maar vanwege volle agenda’s wil dit punt nog wel eens worden vergeten. Twijfel je over je eigen skills? Volg dan eens een cursus, goed voor je zelfvertrouwen.