Hoe maak je je bedrijf financieel startklaar?

Het is gelukt! Je bent je eigen bedrijf begonnen. Wat goed, gefeliciteerd! Je weet precies in welke branche je wil gaan werken, wat je wil gaan verkopen en je hebt zelfs al familie en vrienden als ‘’klant’’ binnengehaald. Toch ben je er nog niet. Je hebt een startkapitaal nodig om echt te kunnen starten. Met andere woorden, je gaat op zoek naar een bedrijfsfinanciering. Het verkrijgen van deze financiering is soms best een ingewikkeld en bureaucratisch proces. Geen probleem, in dit blog helpen we je graag met tips om je bedrijfsfinanciering op orde te krijgen. 

Hoe ga je geld verdienen?

Dat heb je natuurlijk allang bedacht. Toch moet je dit wel even beter uitleggen dan alleen wat je gaat doen en hoeveel geld je daarvoor gaat vragen. De financier zal niet geen genoegen mee nemen. Denk eens na over de groeimogelijkheden, de concurrentie en jouw positie in de markt. Hoeveel moet je verdienen om uit de kosten te komen? 

Bovendien is het niet de bedoeling dat je bank je bedrijf altijd financieel op de been houdt. Uiteindelijk wil je zelf rendabel zijn zonder hulp van de bank. Bedenk ook hoe je dit voor elkaar gaat boksen. 

Wat kan er fout gaan?

Ondanks dat je hier liever niet aan wil denken, is het wel degelijk verstandig om te bedenken wat de bedrijfsrisico’s kunnen zijn. De financier wil deze namelijk wel horen. Het is namelijk onmogelijk om alleen maar goede resultaten te halen. Het gaat sowieso een keer mis en niet alles wat voorbij komt is een kans om te groeien.

Daarom is het verstandig om de voorafgaand aan het gesprek de mogelijke bedrijfsrisico’s te bedenken en te analyseren. Misschien nog wel belangrijker, bedenk ook hoe je deze risico’s en bedreigingen voor je bedrijf om gaat zetten naar iets positiefs. Je komt dan extreem goed voorbereid over.

Denkt de financier wel met je mee?

Het antwoord is simpel: ja. De financier van dienst wil graag een, al dan niet kleine, bijdrage leveren aan jouw succes. Hij of zij is wellicht kritisch, maar dat neemt niet weg dat diegene dit alleen doet om jou verder te helpen en de goede kant op de duwen. De financier doet dit werk (waarschijnlijk) al heel erg lang en weet door ervaring veel beter dan jij of jouw plannen en ideeën realistisch zijn.

Mocht dit om wat voor reden dan ook niet het geval zijn, houd je dan wel rustig. Jij wil snel het geld binnen krijgen zodat je echt aan de slag kan, terwijl de financier misschien keuzes en beslissingen neemt waar jij niet blij van wordt. Wanneer je je emoties niet goed onder controle houdt is de financier minder snel geneigd om je te helpen.