Met deze tips verduurzaam je ook je kledingkast

Je maakt gebruik van zonnepanelen, koopt biologisch vlees en hebt je V6 motor ingeruild voor een elektrische auto. Dat duurzaamheid een van de belangrijkste thema’s van onze generatie is, hoeven we je waarschijnlijk niet te vertellen. Maar heb je ook weleens nagedacht over hoe duurzaam jouw kledingkast is? Vaak zijn hier namelijk ook nog wel wat verbeterpunten mogelijk. Daarom geven we je in dit blog een aantal tips die jou helpen bij het verduurzamen van je garderobe. Lees snel verder. 

Kies duurzame merken 

In een wereld waarin bewustwording over de impact van onze keuzes op het milieu en de samenleving steeds groter wordt, is het kiezen van duurzame kledingmerken een belangrijke stap in de richting van een betere toekomst. Duurzame kledingmerken streven ernaar om mode te produceren op een manier die rekening houdt met mens, dier en planeet. Een mooi voorbeeld van zo’n merk is Ambika. Zij combineren duurzaamheid met fashion en zorgen ervoor dat er voor jong en oud altijd wat leuks te vinden is. 

Koop alleen wat je draagt 

Een duurzame kledingkast begint met minder consumeren, ofwel minder kleding kopen. Dit betekent natuurlijk niet dat je maar een keer in de zoveel tijd een nieuw item mag kopen. Het gaat erom dat je investeert in items van goede kwaliteit, die lang mooi blijven en die je vaak gaat dragen. Kledingstukken die je elke keer weer van het wasrek haalt omdat je ze zo fijn vindt. Voorkom hierbij ook impulsaankopen, want laten we even eerlijk zijn; hoeveel items heb jij in je kledingkast, waar het kaartje nog aanhangt? Juist. Dus vanaf nu kopen we alleen kleding die we ook daadwerkelijk dragen! 

Geef oude kleren een tweede leven

Gooi nooit kleding weg! Wanneer je van je kleren af wilt, geef het dan een tweede leven door het bijvoorbeeld te doneren aan een tweedehands kledingwinkel of het leger des Heils. Sommige winkels betalen je zelfs nog voor je oude kleding. Zo krijg je ook nog eens een gedeelte van je geld terug en krijgen jouw oude items weer een nieuw leven. Win-win situatie voor jou en de wereld. 

Koop ook tweedehands 

Net zoals jij je oude kleding weg doet, is het ook belangrijk dat je zelf tweedehands kleding gaat waarderen. Dit is namelijk een van de leukste en beste dingen die je kunt doen wanneer je voor een duurzame kledingkast gaat. De vuilnisbelt slinkt, er worden geen nieuwe grondstoffen gebruikt, het kledingstuk heeft een tweede leven en jij hebt een uniek item. En als klap op de vuurpijl: het is vaak goedkoper dan nieuw.