Duurzaam ondernemen als klein bedrijf

Als kleine ondernemer probeer je zoveel mogelijk ballen tegelijkertijd in de lucht te houden. Dat is soms best ingewikkeld. Je wil bereikbaar zijn voor je klanten, je personeel helpen waar nodig, je thuissituatie moet je niet laten verslonzen. En dan moet je als bedrijf ook nog duurzaam te werk gaan. Enige chaos in je hoofd is nu niet gek. Gelukkig is dit blog er om je te helpen. Hier lees je namelijk wat je als kleine ondernemer zoal kan doen om duurzaam te werk te gaan. 

Ga voor energiebesparing

De kans is behoorlijk groot dat jouw bedrijf energie verbruikt wat niet noodzakelijk is. Denk bijvoorbeeld aan stekkers in het stopcontact. Dat is niet nodig, zeker wanneer er in het weekend niemand is. Dit is bovendien een risico voor de brandveiligheid. Haal de stekkers eruit wanneer je niet aan het werk bent. Hetzelfde geldt voor de verlichting, deze hoeft echt niet aan te staan wanneer er niemand is. Met een bewegingssensor is het bovendien heel makkelijk op te lossen. Ook de verwarming hoeft niet continu aan te staan. Met een timer zet je de verwarming makkelijk aan vlak voordat er mensen binnenkomen. Wanneer iedereen weer weg is, mag de verwarming weer uit.

Heb je personeel die naar kantoor komen of moet je zelf regelmatig op pad? Doe dit dan ook duurzaam. Pak eens wat minder de auto, stap op de fiets en stimuleer je personeel om dat ook te doen. Lukt dat niet, omdat de afstand te groot is? Pak dan het openbaar vervoer.

Creëer een duurzaam imago

Duurzaamheid is anno 2023 belangrijk, dat is niets nieuws. Je klanten en opdrachtgevers verwachten van jou daarom ook dat je maatschappelijk en duurzaam verantwoord onderneemt. Het is niet alleen voor het klimaat, maar ook voor het imago van jouw bedrijf beter om duurzaam te werk te gaan. Laat dit dan ook blijken. Zet op je website dat je zonnepanelen hebt aangeschaft en dat je met de trein naar je werk gaat. Dit is behalve goed voor het klimaat, ook goed voor je imago, het levert je wellicht nieuwe klanten op.

Laat je adviseren

Als je na het lezen van dit blog nog steeds met je handen in het haar zit, geen probleem. Dat is ook logisch, voor ieder bedrijf en voor iedere branche gelden andere regels en zijn er andere mogelijkheden. Bedrijf A doet al genoeg door de auto te laten staan en de lampen uit te zetten, terwijl bedrijf B in een branche werkt waar ingrijpende maatregelen nodig zijn. Voor gedetailleerd advies zijn er gelukkig meer dan genoeg organisaties die jouw bedrijf graag helpen. Met een beetje geluk ben je binnen no time uit de kosten, dat is toch wat je als ondernemer belangrijk vindt.