Manieren om je personeel te motiveren

Geen mens is hetzelfde, dus niet iedereen heeft, als het aankomt op motivatie, dezelfde benadering nodig. Als manager is het soms lastig om iedereen tevreden te houden en te motiveren om aan het werk te gaan. Toch is dat wel je taak. In dit blog lees je tips om je personeel te motiveren en daarmee tevreden te houden.

Geld is niet alles

Tuurlijk, geld is belangrijk. Het is de primaire reden dat je personeel bij jou is komen werken. Zonder geld kunnen ze niet leven, en jij ook niet trouwens. Toch is geld eigenlijk niet het meest interessant aspect voor werkgeluk. De motivatie van extra geld is hooguit een week of zes effectief, daarna neemt de werking af. Het is veel effectiever om je personeel te respecteren en te waarderen in wat ze doen. Geef eens een complimentje, dat werkt veel beter dan een financieel extraatje. 

Denk trouwens ook eens aan de secundaire arbeidsvoorwaarden. Geef je personeel eens wat vaker een uurtje extra vrij om te kinderen van school te kunnen halen, dat zorgt voor meer motivatie wanneer je de dag erna weer aan het werk gaan.

Regel ook zo nu en dan wat extra’s. Denk bijvoorbeeld aan een borrel aan het einde van de week, een personeelsuitje of een kleinigheidje op iemands verjaardag. Het hoeft echt niet veel moeite en geld te kosten, het gebaar is belangrijker.

Zorg voor perspectief

Heb je ook wel eens gedacht aan een goed toekomstperspectief? De leeftijd van je personeel maakt niet uit, niemand is uitgeleerd. Iedereen blijft groeien en bijleren. Geef daar als manager ook de ruimte voor. Zorg eens in de zoveel tijd voor een cursus of opleiding, of laat je personeel iets anders proberen binnen het werkveld. Je zal zien dat ze met meer plezier naar kantoor komen. 

Vertrouwen is key

Dit is misschien wel de belangrijkste tip. Vertrouw je mensen. Maak afspraken over het einddoel van het werk en wanneer het werk af moet zijn en bemoei je er verder niet mee. Laat je personeel het werk volledig zelf uitvoeren, vraag tussendoor hooguit hoe het gaat. Wanneer je continu controleert of het goed gaat, heeft je personeel niet de behoefte om hard te werken. Ga maar na, vind jij het prettig als mensen continu meekijken met wat je doet?

Per persoon andere benadering

Nogmaals, geen mens is hetzelfde. Iedereen heeft dus een andere benadering nodig. Het is daarom ook verstandig om als manager zo snel mogelijk te achterhalen hoe je je personeel het beste kan benaderen. De één heeft alleen een opdracht nodig en redt zich verder wel, terwijl de ander wat meer sturing nodig heeft.