Je bedrijfspand verduurzamen doe je zo

Duurzaam is een breed begrip. Duurzaam betekent in zijn breedste vorm: “bedoeld om lang mee te gaan”. Maar tegenwoordig heeft het betrekking op producten of diensten die geproduceerd of verleend worden op een manier die het milieu en de natuur zo min mogelijk belasten. Voor ondernemers is een duurzaam pand ontzettend belangrijk. Waarom dat zo is, lees je in deze blog.

Een duurzaam pand

Duurzaam ondernemen begint met de plaats waar je werkt. Denk hierbij aan het plaatsen van zonnepanelen. Maar denk ook aan het plaatsen van een bliksemafleider. Je wilt natuurlijk niet dat al je elektrische apparaten worden beschadigd. Een bliksemafleider zorgt ervoor dat de bliksem via het geleider systeem wordt afgevoerd naar de aarde. 

In sommige gevallen is het zo dat je bij de aanschaf van een bliksemafleider, vermindering in je premie van de inboedelverzekering kan aanvragen

Energie besparen

Een nieuwe wetgeving heeft bepaald dat eigenaren van een kantoorpand vanaf 2023 een energielabel C moeten hebben. Om dat voor elkaar te krijgen moeten er een aantal zaken geregeld worden.  

Tijdschakelaars

Het eerste wat je zelf kan doen is het plaatsen van tijdschakelaars op je verlichting, ventilatie- en stookinstallaties. Dit zorgt ervoor dat je niet onnodig energie verbruikt. Maar het is natuurlijk ook mogelijk om tijdschakelaars te plaatsen op printers, koffiezet apparaten of dergelijke. Die staan vaak dag en nacht aan en dit kan flink wat energie verbruiken. 

Verlichting

Een punt waar flink op te bezuinigen valt is het vervangen van de verlichting. Vervang je oude lampen door energiezuinige led verlichting. Led verlichting gaat veel langer mee en verbruikt 5 keer minder stroom dan een halogeen lamp. Plaats bewegingssensoren zodat de verlichting automatisch aangaat bij beweging en uit gaat wanneer er geen beweging wordt geconstateerd. Zo zorg je ervoor dat de ruimtes die niemand gebruikt niet onnodig worden verlicht. 

Isolatie

Wanneer je bedrijfsruimte niet goed is geïsoleerd verdwijnt er veel warmte of kou uit de ruimte. Dit zorgt ervoor dat de airco of verwarming harder zijn best moet doen, wat natuurlijk veel energie kost. Laat daarom je muren goed isoleren, zorg verder voor goede isolatie van de warmwaterleidingen. 

Beschikt je kantoorpand nog over enkelzijdig glas? Vervang dit dan zo snel mogelijk met dubbelzijdig glas. Wanneer je nog betere isolatie wilt, bestaat er altijd nog triple glas. Let wel op dat dit niet te plaatsen is in een dubbelzijdig glazen kozijn. Je moet hiervoor een speciaal kozijn laten plaatsen. 

Dit waren een aantal maatregelen die ervoor zorgen dat jij in 2023 over een energielabel C beschikt. We wensen je veel succes met het verduurzamen van je bedrijfspand.