Zo zorg je voor een creatieve werkruimte

Een creatieve werkruimte is een plek waar je productief te werk gaat. Minder betekent niet altijd beter. Een minimalistische inrichting zorgt vaak voor ongelukkig personeel en werknemers die minder productief zijn. Het is daarom aan te raden om de werkruimte creatief in te delen. Hoe je dat doet? Dat lees je in deze blog.

Open ruimtes

Studies hebben aangetoond dat een werkplek wat de creativiteit stimuleert, niet alleen goed is voor de medewerkers maar ook voor de innovativiteit van het bedrijf. Daar speelt de inrichting van een werkplek een belangrijke rol in. Het is aan te raden om zoveel mogelijk open ruimtes te creëren. Dat doe je door gebruik te maken van een glazen balustrade.  Verder is het belangrijk om flexibele plekken te creëren. Kies daarom voor verplaatsbare meubels waarbij medewerkers gemakkelijk bureau’s aan elkaar koppelen, zodat het brainstormen een stuk gemakkelijker gaat.  

Deel de werkplekken niet in met de werknemers die er zitten, maar in afdelingen op basis van de taken die gedaan moeten worden. Zo kiezen medewerkers waar ze willen werken en aan welke taak ze willen werken. Dit is natuurlijk niet geschikt voor elke branche. Maar het gaat om het principe dat verandering zorgt dat je niet terecht komt in een dagelijkse sleur. 

Meer groen, meer creativiteit 

Maatregelen die meteen zorgen voor meer creativiteit is het plaatsen van planten op de werkplek. Planten zorgen voor een betere luchtvochtigheid, tevredenheid en productiviteit. Verder zorgen planten voor extra sfeer op de werkplek. Onderzoek heeft aangetoond dat werknemers minder gestrest zijn als zij werken in een kantoor waar planten staan. Een ander onderzoek heeft zelfs aangetoond dat het ziekteverzuim zakt als er planten bij iedereen op zijn of haar bureau’s saan. 

Pauzeren zoals het hoort

Medewerkers die gelijk hun telefoon erbij pakken tijdens de pauze, nemen in principe geen pauze van hun schermtijd. Wanneer je in de pauze even iets doet wat compleet anders is dan de dagelijkse werkzaamheden, ontneem je een hoop stress. Bovendien word je er creatiever door en krijg je minder snel last van psychische klachten. 

Werk met kleuren

Er zijn een hoop onderzoeken gedaan op het effect wat kleuren met ons doen. Hierbij is het duidelijk geworden dat onze creativiteit wordt beïnvloed door de kleuren om ons heen. Hierbij zorgt rood voor aandacht aan details en zorgt blauw voor stimulatie van de creativiteit. Ook de verlichting op kantoor speelt een grote rol in de creativiteit van de medewerkers, onderzoek heeft aangetoond dat werknemers die werken in natuurlijk licht veel beter presteren dan werknemers die alleen in kunstmatig licht werken. 

Zorg dus voor voldoende natuurlijk licht in de werkruimte. Werk met open ruimtes, zet wat planten neer in je kantoor en pauzeer zoals het hoort.