Een duurzaam bedrijfspand krijg je zo

Een duurzaam bedrijfspand, wie wil dat nou niet? Vanaf 2023 is dit geen vraag meer maar een vereiste. Vanaf 2023 moeten bedrijfspanden minimaal een energielabel C bezitten. Is dit niet het geval? Dan wordt je pand afgekeurd en mag je het niet meer gebruiken. In deze blog lees je hoe jij zo efficiënt mogelijk je bedrijfspand verduurzaamt. 

Verduurzamen

Stel voor: je hebt al een tijdje een bedrijfsruimte in Alphen aan den Rijn. Maar je beschikt nog over een energielabel D. Hoe zet je dit dan zo snel mogelijk om in een energiezuiniger label? Bekijk eerst eens of je beschikt over spouwmuren. Wanneer je hierover beschikt is de snelste en goedkoopste manier om de ruimte tussen de muren goed te isoleren.

Weet je nog niet wat voor energielabel jouw bedrijfspand heeft? Laat dit dan eerst checken. Bekijk de mogelijkheden die zorgen voor energie vermindering. Zoals alleen ruimtes verlichten en verwarmen op momenten dat ze daadwerkelijk gebruikt worden. Vervang oude lampen zo spoedig mogelijk door ledverlichting en vervang een cv-ketel door een HR-installatie. In sommige gevallen is dit al voldoende om energielabel C te krijgen. 

Hulp   

Wanneer je niet weet waar je moet beginnen met het verduurzamen van je bedrijfspand, is het altijd nog mogelijk om een adviseur in te schakelen. Vraag een energieprestatieadvies aan bij een gecertificeerde adviseur. De adviseur maakt een op maat gemaakt rapport waarin de huidige energieprestaties van het bedrijfspand staan. Verder staan er verbetermaatregelen in en wat de verbeteringen precies zullen opleveren. Ideaal dus als je niet zeker weet of je goed bezig bent. 

Zonnepanelen

Wanneer je van plan bent om nog wel een tijd in je huidige bedrijfspand te verblijven, raden we aan om zonnepanelen te laten plaatsen. Dit is een maatregel die ervoor zorgt dat je als bedrijf voorop loopt en klaar bent voor de toekomst. Het voordeel van zonnepanelen plaatsen is dat, dit vrijwel altijd mogelijk is. Gemiddeld heb je in zo’n 7 jaar tijd je investering terugverdiend.

Subsidies en regelingen

Er bestaat een subsidie en diverse fiscale regelingen wanneer je van plant bent om je bedrijfspand te gaan verduurzamen. Denk hierbij aan de volgende regelingen:

  • Subsidieregeling verduurzaming MKB
  • Energie-investeringsaftrek
  • Regeling groenprojecten
  • Investeringssubsidie duurzame energie

Isolatie

Isolatie is een belangrijk punt wanneer je wilt gaan verduurzamen. Je wilt namelijk niet dat er onnodig energie uit je bedrijfspand verdwijnt. Het is mogelijk om je ramen te vervangen met driedubbel glas. Dit is de beste raamisolatie wat er bestaat en veel beter dan dubbel glas. Verder is het mogelijk om je dak goed te isoleren van de buitenkant of van de binnenkant.