3 tips voor duurzaam bedrijfsmanagement

Duurzaamheid, we kunnen er een boek over schrijven. 10 jaar geleden waren er veel bedrijven bezig op het van ‘MVO’. Of wel maatschappelijk verantwoord ondernemen. Duurzaamheid is nog steeds belangrijk. Sterker nog, voor ondernemers is het de norm geworden. Grote bedrijven liggen sowieso onder de loep maar ook als ondernemer uit het MKB kan je maar beter een aantal duurzaamheid aspecten doorvoeren. Dan heb je altijd iets om mee te schermen. Zowel naar je klanten als naar het personeel. Want ook daar gaat het om. Mensen vinden het belangrijk ook onderdeel van een bedrijf of cultuur te WILLEN zijn.

Fietsen of met de auto

Een leaseauto zit bij een aantal banen gekoppeld aan de functie. Top! Maar hoe interessant is het promoten van de fiets eigenlijk? Met de stijgende brandstofprijzen is het zeker de moeite. Het is met name interessant voor werknemers die overdag niet het kantoor hoeven te verlaten. En ook uit onderzoek blijkt dat er best veel animo is om te fietsen, mits goede faciliteiten. En die faciliteit gaan best wel breed. Van prettige aanrijroute, tot goede elektrische fiets en douche mogelijkheden op de werklocatie. Bonustip: zorg A voor een goede fietsenstalling en B regel een verborgen fiets gps tracker. Diefstal is een veel gehoorde ergernis dat werknemers het gewoon zonde vinden om hun fiets buiten voor het kantoor te stallen. Samengevat in ieder geval iets om te onderzoek onder het personeel en ook kostentechnisch kan het interessant zijn.

Gebouw verduurzamen

Of je nu huurt of koopt, het is altijd interessant om te investeren in verduurzaming. Veel oude bedrijfsgebouwen zijn slecht geïsoleerd of hebben grote roldeuren waar de warmte zo door weg waait. Zonde! Heb je de intentie om er voor meerdere jaren te zitten dan kunnen kleine verduurzamingsingrepen al veel verschil maken. Zet de kosten tegen de baten af over een periode van 3 jaar. Welke investering heb je snel terug verdiend?

Afval

Dit gaat eigenlijk om twee principes. Het terugdringen van de hoeveelheid afval en het scheiden van afval. Waar we thuis keurig diverse kleuren kliko’s hebben lijkt het bij bedrijven vaak op één grote hoop te verdwijnen. Je hoort ondernemers zich regelmatig verschuilen achter de stelling: “zo is het hier door de gemeente geregeld”, maar dat is in dat geval te makkelijk. Je kan namelijk als ondernemer zelf ook initiëren hoe je met je afval omgaat. Zit je in een bedrijfsverzamelgebouw of bedrijvenvereniging van een industrieterrein, dan zijn er mooie collectieve oplossingen die nog geld kunnen besparen ook. Win-win dus! Met welke tips ga jij als eerst aan de slag?