Thuis ergonomisch werken in 3 stappen

Door de coronacrisis zijn we steeds meer thuis gaan werken. Dit bespaart natuurlijk een hoop reistijd en dus is het aantrekkelijk om dit deels te blijven doen. Helaas heb je thuis niet alle middelen van kantoor, dus hoe zorg je dat je toch prettig blijft werken? Met name klachten in nek, schouders en benen is voor veel mensen een vervelende kwaal tijdens het thuiswerken.

Onderzoek wat nodig is

Een werkplekonderzoek staat eigenlijk altijd aan de basis van een fijne werkhouding. Zo bepaal je onder andere je lichaamsverhouding en daarbij passende verhouding van werk- en zithoogte. En op die manier kom je er eenvoudig achter wat er moet veranderen om thuis prettig te werken. De naam zegt het dus al, een onderzoek naar de werkplek.

Als je de uitkomsten van een ideale werkplek hebt bekijk je of je dat met de huidige meubels kunt bereiken. Zijn de instelmogelijkheden wel toereikend? Indien dit niet het geval is kan het zijn dat je andere meubels dient aan te schaffen en dit verandert uiteraard ook het kostenplaatje. 

Pas de instellingen aan

Natuurlijk is de volgende stap het aanpassen van de instellingen. Bureau wat omhoog, stoel wat omlaag, beeldscherm wat verder van je ogen af, etc. Het kan even wennen zijn, die nieuwe houding. En dat is ook niet gek. Als je al een tijdje ‘verkeerd’ zat, lijkt het bijna lekker te werken. Maar de nieuwe houding is dus wel iets waar je even wat tijd en discipline in moet steken. Geef het daarom ook de tijd, bijvoorbeeld een week, om te wennen. En noteer wat goed werkt en prettig voelt, of wat juist niet.

Monitoren en evalueren van je werkplek

Houd je klachten? Bekijk dan wat er anders kan en/of de klachten veroorzaakt. Heb je een meetfoutje gemaakt, vraag iemand anders om feedback of vergelijk je situatie eens met collega’s. Je nieuwe ergonomie zit zeker niet in beton gegoten, dus ga er dan ook flexibel mee om.

Kom je er nu echt niet uit. Schakel dan hulp in van een professional. Een werkplekonderzoek is iets wat je zelf kunt proberen uit te voeren, maar wordt ook door professionele arboconsultants uitgevoerd. Dit belang mag dus niet onderschat worden. Een bedrijfsfysiotherapeut adviseert je hier ook over. Check met jouw werkgever wat er geregeld is en welke samenwerkingen je op kunt terugvallen.